Det har nu gått dryga fyra månader på den nya styrelsens mandattid och vi vill därmed passa på att uppdatera lite om det arbete som gjorts, görs och planeras att göras under året.

Undercentraler
Som kommunicerats tidigare står vi inför ett byte av de fem undercentraler som finns i området. Undercentralerna ser till att det kommer ut värme i våra element under hösten, vintern och våren.

Enligt plan ska en undercentral bytas per år under fem år, men styrelsen har beslutat att börja med en mer uttömmande teknisk genomgång av befintlig utrustning. Detta för att försäkra oss om exakt vad som behöver bytas och när. Den tekniska livslängden på utrustningen kan skilja stort och vi vill försäkra oss om att vi inte drar på oss kostnader i onödan och att de investeringar vi gör håller så länge som möjligt framåt.

OVK – obligatorisk ventilationskontroll
Under hösten kommer vi att genomföra en OVK i hela området. Aviseringar om detta kommer att delas ut i allas brevlådor inom kort. OVK görs för att säkerställa att vår ventilation fungerar. Det är mycket viktigt att samtliga boende ger tillgång till sina lägenheter för detta på de datum som kommer aviseras.

De åtgärder som kan krävas för att föreningen ska få en godkänd OVK kan antingen ligga på den enskilde boendes ansvar eller på föreningen. Mer information om vad som gäller, och vad man som enskild boende kan göra för att undvika nedslag/anmärkning, kommer i utskicket. Vi planerar  även att hålla ett informationsmöte tillsamman med den entreprenör som kommer att gå runt i lägenheterna för att klargöra eventuella frågor och funderingar.

Inventering och underhåll av våra hyresrätter
Föreningen har ett 70-tal hyreslägenheter som vi har ett gemensamt ansvar för att underhålla. Styrelsen har nu, via Fastighetsägarna, gjort en genomgång av dessa och arbetar på en åtgärdsplan framåt. Mer information kommer för de som berörs.

Utemiljön
Det avtal föreningen haft för skötsel av vår utemiljö sades upp under våren. Styrelsen arbetar i nuläget med underlag för att hitta den leverantör som vill och kan sköta om utemiljön från och med våren 2025.

Vi har förlängt avtalet med Lidingö Trädgårdscenter vad avser plogning och vinterunderhåll säsongen 2024/2025.

Medlemsmöten
Styrelsen hoppas snart att kunna återkomma med datum för ett antal medlemsmöten vi planerar hålla. Dessa planeras i nuläget vara på ämnena ekonomin för föreningen, säkerhet i området och, som nämnts ovan, angående den kommande OVK-undersökningen. Mer information kommer.

Saker att tänka på i området
Styrelsen skickade ut en påminnelse inför sommaren om vissa ordningsregler i området. Vi vill återigen påminna särskilt om att hålla hastigheten nere när man kör bil, moped, motorcykel eller vanlig cykel inne i området samt att man under inga omständigheter får slänga grovsopor i våra källargångar eller sophus.

Det är vårt gemensamma ansvar att göra området såväl trivsamt som säkert.

Kantarellen-skylten
Den uppmärksamme har kanske noterat att skylten på den gamla matvaruaffären/restaurangen/tvättstugan tagits ner. Detta var nödvändigt då fästena behöver bytas ut samt att vi behövt se över takets skick. Skylten har dock sparats och den dag det finns en tydligare linje för byggnaden framåt kan den alltså sättas upp igen.

Parkeringsautomater (för kort) försvinner
Vi har tre parkeringsytor för tillfällig parkering och vid dessa kan man i dag betala antingen via en app-lösning eller via kort-automat. Inom kort kommer två av tre kortautomater att tas bort från området, detta då 3G-nätet stängs ner och det skulle kosta en ansenlig summa att uppgradera automaterna.

Framöver kommer automat för kortbetalning bara finns vid den mindre parkeringsplatsen utanför Kantarellen-huset. Parkerar man på däcket ovanför P1 garaget eller vid platserna utanför längan parallellt med Lillåkersvägen måste man antingen lösa biljett vid denna automat eller betala via app.

Vi vet ännu inte exakt vilket datum detta sker, men det ska komma upp tydlig skyltning för vad som gäller på respektive plats.

Brandsäkerheten i området – inget får ställas i trappuppgångarna!
Vi har noterat att det slarvas med saker som ställs utanför dörrarna i området. Skor, kläder, cyklar, barnvagnar, pulkor och annat får ej placeras utanför lägenhetsdörren. Detta handlar om brandsäkerheten i området och kan leda till allvarliga problem och risker för såväl boende som räddningspersonal om en brand uppstår.

Förvaltningen har börjat lappa allt som står utanför dörrar i olika portar och på sikt kommer saker som står kvar att tas bort. Snälla hjälp till själva och rensa utanför era dörrar om ni har saker där och ser att det lappas. 

Med förhoppning om en varm och skön höst för oss alla!

/Styrelsen