Nu är sommaren här. Det innebär förhoppningsvis många, långa och sköna dagar för oss alla. Dock vill vi från styrelsen passa på att påminna om några viktiga saker vad gäller ordningen i området. Vi är medvetna om att det kan låta gnälligt att påminna om detta, men samtliga punkter nedan har orsakat flera problem under den senaste tiden.

Bilkörning
Det är extremt viktigt att alla tänker på hastigheten i området. Vi har haft ett antal tillbud under våren, som tur är utan större fysiska skador. Vi kör inte bil i området om vi kan undvika det och vi håller hastigheten till gångfart.

Påminn och påpeka gärna detta för bud, taxibilar, färdtjänst, hemtjänst och andra som ni ser åka i området då de ofta tycks ha väldigt bråttom till och från sina ärenden.

Bommarna till bilvägarna ska vara nerfällda
Det finns ett antal boende och besökare som har för vana att fälla upp bommarna vid infarter och låta dom stå uppfällda. Det leder till mer trafik inne i området och är en risk i sig att bommen faller ner i huvudet på någon. Går ni förbi en uppfälld bom, fäll ner den. Ser ni någon som låter den vara uppfälld, säg till. Och undvik förstås ännu hellre att åka in i området!

Parkering
Vi parkerar på parkeringsplatser i området. Inte på gräsytor, inne i området eller på de tillfälliga uppställningsplatser som finns. Vi ställer heller inte bilen i vägen för bommarna, de är till för att blåljuspersonal ska komma in. Det spelar ingen roll om man ”bara ska upp i fem minuter”, de fem minuterna kan vara skillnaden mellan liv och död vid exempelvis ett hjärtstopp.

Biltvätt
Vi tvättar inte bilar i området. Vare sig utomhus eller i garaget. Vare sig själva eller genom att beställa hit företag som gör det åt oss. Förutom att det kan låta och vara störande för andra boende har vi inte möjlighet att separera fetter och liknande på samma sätt som en tvätthall avsedd för bilar. Detta handlar såväl om trivsel som rent miljötänk.

Tvättstugan
De som använder tvättstugan följer de regler som finns där. Det sitter lappar uppe i tvättstugan med reglerna. Framförallt respekterar vi andras tvättider, lämnar inte tvättstugan med öppna fönster, kör inte mattor i vanliga maskiner och tvättar självklart bara sina egna saker. Bor man inte i området har man ingen rätt att nyttja vår gemensamma tvättstuga.

Skräp, bråte och sopor
Vi ställer alltid in sopor i sophusen. Vi lämnar aldrig påsar utanför. Vi slänger heller aldrig hushållssopor i de vanliga papperskorgar som finns i området. Ser vi någon som gör det säger vi till. Ser vi soppåsar utanför ett soprum suckar vi djupt och slänger in den i sophuset, innan fåglar och andra skadedjur får en fri middagsbjudning.

Grovsopor ansvarar boende själva för att frakta bort. Det kostar föreningen stora summor att ta hand om stort skräp som ställs i soprum och källargångar. Ser du någon som dumpar saker, notera tid och om möjligt uppgång och våning dom kommer ifrån. Samma gäller om du ser någon ställa ut så kallade big-bags som ofta fylls, men tyvärr mer sällan fraktas bort av de som renoverar.

Bemöta folk som jobbar i området med respekt
Detta gäller specifikt utomhusmiljön. Har man åsikter och synpunkter om den kan man göra en felanmälan eller maila styrelsen. Eller för den delen skriva av sig i Facebook-gruppen. Men vi är väldigt försiktiga och ödmjuka att klaga direkt på de som jobbar i området. Vi vill att det ska vara trevligt och inbjudande att jobba hos oss.

Grillning
Självklart grillar vi inte på våra balkonger. Eller i skogen. Vi förstår att många vill grilla, men då måste man också ta fullt ansvar för säkerheten. Därför lämnar man aldrig en grill oövervakad och man står självklart på en plats där det inte kan börja brinna runt sig. Och vi tänker på att inte störa grannarna med matos eller rök från grillen.

Fest, oljud, rökning, balkongliv
Sommar och värme gör att man öppnar fönster och balkongdörrar. Eller sitter på balkongen. Men då får man tänka extra på att hålla volymen på vettig nivå. Grannar ska inte bli störda, oavsett tid på dygnet, men särskilt inte efter 22.

Andrahandsuthyrningar – långa och korta
Det tycks förekomma en hel del otillåtna andrahandsuthyrningar i området. Styrelsen och förvaltningen arbetar just nu hårt på att försöka komma tillrätta med det problemet. Behöver man hyra ut i andra hand ska man ha tillstånd av föreningen.

Vet du eller tror du att någon i närheten hyr ut i andra hand? Maila styrelsen eller förvaltningen så tar vi det vidare och utreder. Vi tillåter heller inte kortare uthyrningar via tjänster som exempelvis airbnb. Och – samma gäller för parkeringsplatser och förråd!

Hundar
Vi rastar inte hundar inne i området. Du som har hund bör i möjligaste mån ta promenaden på utsidan av den inre gården, så att hunden inte gör sina ärenden inne där barn leker och vuxna umgås. Skulle det ske en olycka plockar man självklart upp efter sin hund.

Och har man inte kontroll på sin hund bör man tänka efter vilken hundras man faktiskt har. Det har gjorts ett antal anmälningar på sista tiden till Länsstyrelsen efter hundar som gjort utfall i området.

God ton i största allmänhet
Det bor så otroligt mycket trevliga människor i det här området. Hälsar vi och pratar mer med varandra än vad vi gör i dag kommer det bli en ännu bättre plats att bo.

Alla exempel ovan är irritationsmoment som kostar pengar och energi från såväl boende som styrelse och förvaltning. Helt i onödan.

Låt oss prata med varandra mer. Och hålla en god ton. Bli till exempel inte arg om någon påpekar att du kör snabbt i området – ta det som en bra och viktig påminnelse för att undvika olyckor.

Känner du dig orolig att säga till direkt själv, maila styrelsen på styrelsen@brfkantarellen11.se. Även om vi inte alltid svarar så läser vi allt som kommer in.

Styrelsen har för avsikt att arrangera medlemsmöte under hösten när dessa typer av frågor kan diskuteras mer i detalj. Vi återkommer i den frågan.

En trevlig sommar!
Sist men inte minst – njut av sommaren!